Albanië heeft een magisch ongerepte natuur

albanië heeft een magisch ongerepte natuurDe oppervlakte van Albanië komt ongeveer overeen met die van België. Een derde van het grondgebied van Albanië bestaat uit ongerept beschermd natuurgebied. Er zijn niet minder dan veertien natuurparken die elk hun eigen unieke aantrekkingspunten hebben.

Albanië kent een uniek concept; dat van het “Archeologisch Park”. Hier gaan archeologie en natuurbescherming hand in hand. De archeologische vindplaatsen van Butrint en Apollonia zijn hier schoolvoorbeelden van. In een archeologisch park zijn niet alleen de archeologische overblijfselen beschermd. De natuur en het landschap in een grote perimeter eromheen geniet dezelfde bescherming.

Daarnaast zijn er ook de gewone natuurparken zoals het Devjaka Nationaal Park. Dit is de meest westelijk gelegen broedplaats van de met uitsterven bedreigde Dalmatische pelikaan. Deze moerasgebieden vallen sinds 1994 onder de bescherming van de RAMSAR-conventie en zijn een paradijs voor ornitologen.

Het Nationaal Park van Llogara grenst aan de kust en torent 1025 m boven de Ionische Zee. Deze bergpas werd indertijd gebruikt door de legioenen van Caesar toen hij jacht maakte op zijn rivaal Pompeus. Hier kan je wandelen in de natuur en genieten van de stranden aan de Albanese Riviéra.

Theth is een uniek nationaal park. Het ligt in het noorden in het hart van de Albanese Alpen. Tot voor kort was het een moeilijk toegankelijke vallei. Zo bleef het één van de meest ongerepte natuurgebieden van Europa. Door de isolatie zijn de tradities van de lokale bevolking goed bewaard. De weg naar de vallei is een avontuur op zich en een schouwspel van adembenemende panorama’s. Vanuit het dorpje Theth kan men verschillende, gemakkelijke, wandelingen ondernemen naar prachtige plekken zoals de kloof, de waterval en het Zwarte Water.

Het Nationaal Park van Valbona ligt aan de overkant van de bergkam. Bergwandelaars met enige ervaring kunnen in een kleine zes uur van de ene vallei naar de andere wandelen. Probeer dit niet alleen en gebruik de diensten van een ervaren berggids. Valbona is op zich eveneens een uniek natuurgebied. Door de verbetering van de infrastructuur komt het reservaat wel meer onder druk van het natuurtoerisme te staan. De Albanezen gaan hier echter met de nodige omzichtigheid mee om.

Het bovenstaande lijstje is verre van compleet. Hou je van een actieve vakantie in de natuur? Dan kom je in Albanië zeker aan je trekken.