Albanië als een strandbestemming

albanie als een strandbestemmingNiet veel mensen zien Albanië als een strandbestemming. Met een kustlijn van bijna 400 km heeft het land strand in overvloed aan onwezenlijk helder blauw water.

Albanië is momenteel nog geen uitverkoren bestemming voor het massa toerisme. Alhoewel, tijdens de zomermaanden kan het al heel erg vol aanvoelen.

De mooiste zandstranden vinden we tussen Palasë en Himarë. In deze regio is er nog relatief weinig toerisme. De accommodatie is proper maar eenvoudig. Er is nog geen hoogbouw en de weinige modern ogende hotels doen over het algemeen hun best maar weten nog niet hoe. Je doet er dus goed aan om te logeren in een typisch Albanees hotelletje waar de nënë en de vajza de keuken en het huishouden regeren terwijl de babai en djalin zich vooral onledig houden met het entertainen van de gasten. Dit zijn de hotels waar de Albanezen verblijven. Ze bieden heel weinig luxe, maar de warme gastvrijheid compenseert het gemis aan westerse prularia.

Ik zou je dit niet mogen verklappen, maar een van de parels is het strand van Gjipe. Om ervan te kunnen genieten, moet je er wel wat voor over hebben. Het dichtstbijzijnde dorp ligt op 5 km, er is geen accommodatie en de laatste anderhalve kilometer zal je moeten lopen. Tenzij je over een 4 x 4 beschikt en geen hoogtevrees hebt. Het is een mooie wandeling die je beloont met een prachtig, soms, verlaten zandstrand en een heldere blauwe zee. Dit is zo een van die plekken waar je altijd wilt blijven.

Meer naar de Griekse grens toe is er Ksamil. Jammer genoeg is dit plaatsje wel ten prooi aan het massa toerisme gevallen. Het voordeel is wel dat het een aaneenschakeling is van kleine kiezelstranden waar verschillende eilandjes voor liggen. Niettegenstaande de relatieve drukte is het nog altijd een leuke plek om een rondreis te onderbreken of een halve dag rust aan het strand te nemen.

strandPlekken die je beter links laat liggen zijn Durrës en Vlora. Maar vlak naast Durrës vinden we een uitzondering. Golem is een recent ontwikkelde badplaats. Hier vinden we een ander verhaal. Golem bezit een breed wit zandstrand waarlangs een brede wandelboulevard werd aangelegd. Hier vind je een verzameling aan leuke terrassen, goede restaurants en moderne, luxueuze en professioneel uitgebate hotels. Het is de ideale plaats om na een rondreis nog een paar dagen uit te rusten vooraleer de terugweg naar huis aan te vatten. Golem ligt ook op minder dan een uur rijden van de luchthaven van Tirana. Je kunt er ook een strandvakantie van een week combineren met daguitstappen naar Tirana, Shkodra, Berat en Apollonia.