Albanië heeft een heerlijke keuken

De Albanese keuken is een voorbeeld van het mediterrane dieet. De hoofdingredienten zijn olijfolie, fruit, groenten en vis. De kooktradities van het Albanese volk zijn divers en worden bepaald door wat in de streek wordt geteeld zoals kruiden, groenten en fruit. Olijfolie is de oudste en meest gebruikte plantaardige vetstof in de Albanese keuken. Het wordt al sinds de oudheid in het hele land geproduceerd.

albanie heeft een heerlijke keukenZoals ik in een ander artikel al aangaf is gastvrijheid een fundamentele gewoonte van de Albanese samenleving. Het aanbieden van een maaltijd is een integraal onderdeel van het ontvangen van gasten en bezoekers. Het komt niet zelden voor dat toeristen worden uitgenodigd om samen met een familie te eten en te drinken. De middeleeuwse Albanese erecode, besa genaamd, omschrijft het verzorgen van gasten en vreemden als een daad van erkenning en dankbaarheid.

De Albanese keuken kan worden onderverdeeld in drie grote regionale keukens.

De keuken van de noordelijke regio heeft een landelijke, kust- en bergachtige oorsprong. Vlees, vis en groenten staan centraal in de keuken van de noordelijke regio. De mensen daar gebruiken veel ingrediënten, die meestal in de regio groeien, waaronder aardappelen, wortels, maïs, bonen, kool maar ook kersen, walnoten en amandelen. Knoflook en uien zijn ook belangrijke componenten van de lokale keuken en worden aan bijna elk gerecht toegevoegd.

De keuken van de centrale regio is drievoudig van landelijk, bergachtig en kust. De centrale regio heeft het vlakste terrein en is rijk aan vegetatie en biodiversiteit, evenals culinaire specialiteiten. Het heeft mediterrane kenmerken vanwege de nabijheid van de zee die rijk is aan vis. De gerechten omvatten hier verschillende vleesspecialiteiten en desserts van alle soorten.

albanie heeft een heerlijke keukenIn het zuiden bestaat de keuken uit twee componenten: de landelijke producten van het veld, waaronder zuivelproducten, citrusvruchten en olijfolie, en kustproducten, d.w.z. zeevruchten. Die regio’s zijn bijzonder bevorderlijk voor het fokken van dieren, omdat weiden en voedermiddelen overvloedig aanwezig zijn.

Naast knoflook zijn uien misschien wel het meest gebruikte ingrediënt van het land. Albanië staat op de vierde plaats in de wereld wat betreft uienconsumptie per hoofd van de bevolking.

Ook niet te versmaden is de wijnproductie. Deze concentreert zich eerder in de buurt van Berat, alhoewel er in de omgeving van Tirana ook heel goede wijngaarden te vinden zijn.