Wij en Albanië

Mijn relatie met Albanië dateert van 1986. Ik werkte toen net voor een nieuwe firma.

Het was eind september, misschien begin oktober toen de telex een bericht van de baas binnen ratelde. De inhoud zorgde voor een kleine schok en een hoop opwinding.

“Bezorg me zo snel mogelijk je paspoort. Je vertrekt eind oktober naar Albanië!”.

wij en albanieMijn eerste reactie was ”Wat heb ik nu mispeuterd”. Albanië was in die periode bijna ontoegankelijk. Er hing een sfeer van geheimzinnigheid rond dat land. Hoe dan ook, enkele weken later zette ik voet op Albanese bodem.

Achteraf bleek dat mijn toenmalige werkgever samen met Ramiz Alia, de opvolger van dictator Enver Hoxha, aan de Sorbonne had gestudeerd. We hadden dus een voetje voor op de concurrentie.

De luchthaven van Tirana was toen een overmaatse hooischuur die ook als luchtmachtbasis fungeerde. De weg van het geparkeerd vliegtuig naar het gebouw werd afgezoomd door zwaarbewapende militairen, Kalasjnikovs in aanslag. Niet meteen een bemoedigende eerste indruk. Eenmaal alle aankomst procedures volbracht, sloeg de atmosfeer 180° om..

Mijn Albanese collega’s verwelkomden mij op een bijzonder hartelijke manier. Dit eerste bezoek duurde maar enkele dagen. Het was voldoende om mij verliefd te laten worden op de diversiteit aan landschappen, de prachtige historische steden, de belangrijke archeologische vindplaatsen en bovenal de legendarische gastvrijheid van het Albanese volk. Deze vriendschapsband werd de voorbije dertig jaar enkel sterker.

Pas jaren later, na de val van de dictatuur kon ik nog zoveel extra moois verkennen. Nu zijn natuurreservaten die voordien militaire domeinen waren open voor het publiek. De prachtige moskeeën en byzantijnse kerken zijn ook toegankelijk. Onze programma’s zijn allemaal persoonlijk uitgetest. Wij laten het je allemaal zien. Want dit reisaanbod op Albanië is niet beperkt tot wat er op de website staat. Het kan ook volledig naar je persoonlijke wensen en interesse worden aangepast.

Het team waar ik mee samen werk in Tirana behoort tot de besten. Een aantal van de gidsen zijn oudgedienden van Albtourist, het staatsreisbureau onder de dictatuur. Mensen die ik nog ken uit “die tijd”. Kortom, ze behoren tot de besten. Dat is ook de reden waarom ik als een rots achter de kwaliteit van dit product sta.