Albanië heeft een mild klimaat

Het reliëf van Albanië varieert van een lage kustvlakte tot een bergketen waarvan de hoogste top in de buurt van 2700 m ligt.

Dit betekent dat je rekening moet houden met drie verschillende klimaatzones.

De kustregio geniet jaarlijks gemiddeld van 300 dagen met zon. De temperatuur zal hier zelden onder het vriespunt zaken.

In het Noorden heb je de Albanese Alpen. Deze grenzen aan Montenegro en Kosovo. De zomers zijn er snikheet en de winters berekoud. Het is niet uitzonderlijk dat er eind april, begin mei nog aardig wat bakken sneeuw uit de lucht dwarrelen.

Uiteindelijk blijft er de grensstreek met Noord-Macedonië en Griekenland over. Hier zijn de winters iets zachter dan in het Noorden. Het kan er ook vriezen en sneeuwen maar de toestanden zijn minder extreem.

albanië heeft een mild klimaat

Zomer

De zomers in Albanië zijn warm tot heet. Pieken tot 40 °C komen af en toe wel voor. Het weer is wel grillig. Zo snel als een hittegolf zich opbouwt, zo snel verjagen regen- en onweerbuien de warmte. De temperatuur kan soms op een dag tot 10 °C schelen. Door de klimaatwijziging wordt het water van de Middellandse Zee ook warmer waardoor er op het einde van de zomer fikse onweders kunnen voorkomen. Juni tot en met augustus zijn zonovergoten en de gemiddelde hoeveelheden regen zijn in deze maanden te verwaarlozen. Vanaf oktober gaat de zomer over in de herfst. Dan nemen de uren zon flink af en neemt de kans op neerslag toe.

Winter

winter in albaniëIn de lager gelegen kust gebieden zijn de winters mild. De gemiddelde dagtemperatuur blijft om bij de 10 graden hangen en ’s nachts blijft de thermometer boven het vriespunt.  Het kan wel kouder. Iedere winter kent de kustregio van Albanië perioden met lichte tot matige vorst overdag. Sneeuw is eerder een uitzondering. De bergen vertellen een ander verhaal. Daar is het bar koud. Temperaturen van -20° zijn er normaal. Zo is de vallei van Theth de hele winter van de buitenwereld afgesloten door meters sneeuw. In regel zou wintersport een optie kunnen zijn In de bergen  Wie in Albanië op zoek gaat naar wintersport komt snel tot de conclusie dat het niet is zoals in veel andere landen. Skiresorts, skiliften, après-ski? Je zal er in Albanië niet erg veel mee geconfronteerd worden.

Neerslag

Het is logisch dat er meer neerslag is tijdens de winter- dan tijdens de zomermaanden. Maar dit hangt ook grotendeels van de locatie af. Door het berglandschap kan dit vrij grillig zijn. Zo krijgt de ene vallei liters water te slikken terwijl het enkele kilometers verderop kurkdroog blijft. In de bergen in het noorden en in het zuidwesten valt er meer neerslag dan in de kustgebieden.

Zon

In de minst zonnige gebieden van het land schijnt de zon nog steeds ongeveer tweeduizend uur per jaar. Aan de kust in het zuidwesten genieten ze van zowat drieduizend uur zon per jaar. Je mag er dus van uitgaan dat de zon, zeker in de kustregio, 300 dagen per jaar schijnt. Al met al kun je stellen dat Albanië van een mild klimaat geniet.